Avigsidans hemsida

Innehållsförteckning

Tipsa en vän

 

 

Resultat i tävlingen med temat:

Vilket är det mest felstavade svenska ordet?

Den här tävlingsuppgiften var medvetet en aning diffus och vi valde att inte definiera "mest". Det kunde vara "vanligast", "värst" eller "tokigast", och juryn bedömde snarare motiveringarna än själva orden.

Eftersom vi fick in nästan 400 bidrag till den här tävlingen har det tagit litet längre tid än väntat att få fram ett resultat. Men nu är vi där och de vinnande orden/motiveringarna är:

     
Inskickat av Ord Motivering

Marina Ivarsson   svergie Att inte kunna stava till sitt land – behövs ytterligare kommentarer? Greenpeace klarar det i alla fall inte (tillsammans med ungefär 20 000 andra, enligt Google).

Martin Tallström   proffesionell Om man vill verka professionell kanske man bör kontrollera sin stavning...

Heike Kanerva   ugn Förväxlas ofta med "ung", som t.ex. när jag köpte ett rengöringsmedel. På förpackningen rekommenderas medlet till ungsrengöring och man uppmanas värma ungen till 50 grader. Något för kannibaler?

David Burström   ballkong En ovanligt rolig del av ett hus.

Mårten Alkhagen   brevid Detta borde vara en av de vanligare "genuina" felstavningarna. Till och med i Nationalencyklopedin är ordet felstavat under uppslagsordet: "juxta-".

Erik Uhlin   interjuv Det är helt enkelt den fulaste felstavningen i historien. Dessutom så drabbas de som skriver det fel av att de dessutom säger det fel. Annars brukar felstavningarna filtreras då de uttalas lika oberoende av stavning. Här finns inga livlinor vilket gör interjuv till en sällsamt irriterande felstavning.

Dessa vinnare får gratulationer och varsitt exemplar av Norstedts skandinaviska ordbok. (Vän av ordning finner sex vinnare när vi bara lovade fem. Men det beror på att det blev dött lopp om femteplatsen och Norstedts Ordbok anpassade vänligt nog antalet priser.)

Här är andra ord och motiveringar som kvalificerade sig långt fram, återgivna i bokstavordning:


abborre Detta är traumatiskt för mig. Jag har alltid varit en säker stavare, redan i skolan.
Så en dag i mellanstadiet hade vi ordet abborre med i rättstavningsprovet. Jag skrev aborre och fick naturligtvis fel. Jag var mycket uppbragt över detta övergrepp från min lärare och kände mig mycket snopen när jag blev överbevisad om att jag hade fel. Det var nyttigt av två skäl. Jag blev något mindre odrägligt självgod på detta område och jag har sedan dess aldrig aldrig någonsin stavat fel till abborre. Inte vill man stava fel till någonting som är så gott!

alldrig   Det ser så illa ut, man är ju lärd att aldrig stavas aldrig med två l, alltid stavas alltid med två l.

alldrig   Den gamla devisen "Alldrig stavas alldrig med två l" (eller hur den nu var) verkar inte vara så känd längre.

Gjorde som ni sade och sökte på svenska sidor efter "alldrig". Resultat: Google 2507 träffar, Alltheweb 3102. Rätt bra, faktiskt.

Bästa träffen är nog följande sida med Taubes gamla klassiker: http://www.bio-soft.de/schwedisch/skimrande.htm. Speciellt bra med tanke på att det rör sig om en tysk sida för att lära sig svenska!

andvändning   Djurplågeri! Låt änderna själv bestämma när de ska vända.

bakrund/bakgrund   Ett ord som kan få lite komiska proportioner är ju den som ska få sin bakgrund beskriven, men som blir bakrund istället. Skriver man:
måste ha bakrund till min hemsida !!
Så kan det ju ses som att en lite rundhyllt person söks som medarbetare på hemsidan. Skriver man:
"Du bör ha en bakrund som laboratorieassistent eller forskare..." så är det ytterligare ett exempel på missförstånd som kan uppstå.
(finns ca 1300 träffar på sidor där bakrund figurerar)

beteckning   Blir klart humoristiskt när det är felstavat "betäckning". Rättstavningsprogram ger ju ingen hjälp här eftersom det är ett korrekt ord. Microsoft stoltserar med denna felstavning i svenska DOS 6.0 "Enhetsbetäckning".

betäckning   Kanske inte den vanligaste felstavningen men en av de lustigaste. Förutom alla betäckningar av maskiner och verktyg (man kan föreställa sig en betäckning av en kopiator!?!) hittade jag m hj a Google en 13-års parvel som talar om familjebetäckning, Kunskapsbanken vid Stockholms Universitet som anger kemisk betäckning av järn (nåt för stålmannen?) och Sv Naturskyddsföreningens fylleriblankett Ansökan om Bra miljövalslicens "Betäckning av Övrig personbärare", en scen som jag med livlig fantasi har mycket nöje av!

bibliotekarie   Det är oerhört vanligt att "bibliotekarie" skrivs "bibliotikarie". Det är ju uppenbart att ordet härleds av "bibliotek" och ingen säger ju "bibliotik".

branch   Jag jobbar som textgranskare och så gott som alla nuvarande och f.d. kollegor i IT-branschen har svårt för att få just ordet bransch rätt i olika texter och presentationer.

brölopp   En löptävling för bagare

citationstecken   Det verkar som om en majoritet av medborgarna tror att det heter "situationstecken"

dem   Ur texten ovan: "... dela ut fem exemplar av Norstedts skandinaviska ordbok till de som ..." där dem är felstavat....

diskussion   Så många varianter som mina elever har "byggt" utav detta ord, det är otroligt... Har givit upphov till många timmars disskus... diskicio... disscutti... prat.

dublett   Skall vara dubblett och är inte svårt att stava till om man tänker på att det kommer från ordet dubbel. Med bara ett b kommer i alla fall jag att tänka på ordet dubier (tvivel). Jag har mött den felaktiga stavningen i många olika sammanhang.

dylikt   Det stavas dylikt enligt alla ordböcker, och detta kan enkelt förklaras etymologiskt. Ingen stavar fel till "likt". Dock väcker även den rätta stavningen irritation ("borde det inte vara 'dyligt'?"), och ofta förkortas ordet "dyl." även på sådana ställen där de tre ytterligare bokstäverna utmärkt skulle få plats.

egentligen   Jag nominerar ordet EGENTLIGEN med motiveringen att jag har kunnat hitta inte mindre än 8 (!) sätt att stava detta ord felaktigt. Vidare arbetar jag som lärarvikarie och har märkt att i 9 av 10 texter jag rättar på låg- och mellanstadiet är ordet egentligen felstavat.

Nedan följer en topplista över populära felstavningar av "egentligen" på internet:
igenkligen: 17 googleträffar
ejentligen: 7 googleträffar
ägentligen: 5 googleträffar
ejäntligen: 3 googleträffar
ejänkligen: 2 googleträffar
ijenkligen: 2 googleträffar
ejenkligen: 1 googleträff
eggentligen: 1 googleträff


enda   Du är den ända som jag älskar ...

Kanske sant, men onekligen upplagt för missförstånd.

fel   Fel är det mest felstavade ordet. Även om man stavar det rätt så blir det fel i alla fall. För det stavas ju F E L.

fel   "Fel" är det mest felstavade ordet i svenskan, ty det stavas alltid fel.
(Förlåt - kunde inte låta bli. Vi ordmärkare dras ju hit till Avigsidan, och jag gissar att jag inte är ensam. Hoppas det räcker med gult kort.)

felstavat   Ett litet, humoristiskt inlägg. "Felstavat" är väl det ord som ALLTID är felstavat. I alla fall ur ett perspektiv. Å andra sidan är F-E-L-S-T-A-V-A-T, felstavat rättstavat. En härlig, grammatisk paradox, eller hur?

förens (förrän)   Här är mina tunga argument. Att stava 'förrän' 'förens'
är mesta felstavningen därför att det är:
1. Jättefel
Man får mycket felstavning för pengarna, så att säga. Jag menar, tre fel på sex bokstäver, hur mycket mer fel kan det bli?
2. Uppseendeväckande fel
Även mina härdade ögon blinkar till (och jag är lärare i skriftlig framställning, håhåhå)
3. Ett fel i tidens anda
Med all sannolikhet går stavningen en lysande framtid till mötes i IT-samhället - den klarar ju stavningskontrollen!

föräldrarmöte   Varför skall man från barnens skolor behöva se detta extra r?

gransämja   Får skogen att fortleva?

gullök   Första gången jag träffade på det här ordet var i ett veganskt recept. Jag trodde de var emot att äta alla typer av djur, men gulliga ök är kanske undantagna?

handuk   Inte särskilt roligt egentligen, bara oerhört vanligt. Det verkar vara ont om hondukar dock.

hittills   de e svaurt å vjeta åmm de e itt or ellår tvau
mann bler sau tvjeksamm dau

hårdisk   Verkligen en hårresande felstavning... Är det möjligtvis frisyrtvätt som avses? Citat: "Om du ska sätta in en hårdisk till så måste du först bygla den rätt." Enligt Eureka finns 1659 sidor till med samma felstavning. Det är ju inte ens en äkta haplologi!

i stort sätt   Detta hart jag sett litet då och då senaste tiden. Kanske menar man ett stort tågsätt?

komittè   Inte ens jag kan stava det rätt!

kompabilitet   Vanlig felstavning, eller hjärnsläpp hos författaren, vid teknikkorrespondens. Givetvis avses kompatibilitet, som då ger en större mening i t ex samtal rörade datorplattformar.

Kompabilitet kanske skulle kunna vara ett mått på hur bra en basist och en trummis funkar?

Legimitation   Nu har det blivit helt legitimt att bara säga och skriva "leg". Bra ID(é) för alltför många!

Legitimation   Som anställd på Systembolaget frågar jag ofta ungdomar efter just "legitimation" och inte efter "legimitation" som vissa fortfarande på fullt allvar tror att det heter.

lugn   Jag tycker det är ovanligt vanligt att läsa stavningen lungn, lungt, lungnt och så vidare. Det gör inte mig lugnare.

lugnt/lungt   OBS! Version två av min rapport(i förra angav jag inte hur "lugnt" felstavades):
Man önskar ju att ett så trevligt ord som lugnt ska stavas rätt när det används, men icke, det är vad jag sett, det ord som har störst felstavningar (stavas lungt istället) i förhållande till det totala antalet förekomster av ordet (när jag sökte på altavista, med Swedish som språk)
Antal felstavade förekomster:
1843
Totala antalet förekomster:
18327
dvs lite drygt 10% av alla förekomster är felstavade.
på google är det ännu värre:
Antal felstavade förekomster (svenska sidor):
9260
Totalt antal förekomster(svenska sidor):
56700
dvs. ung 16,3 %
.

majonnäs (enligt SAOL)   I recept i diverse böcker, tidningar och på nätet har jag sett följande varianter:
majonnes, majonnaise, majonneise, majonäs, mayonaise, mayoneise, mayonnaise, mayonneise och mayo (receptet med 'mayo' var direktöversatt från en amerikansk kokbok så det kanske inte räknas). Väntar bara på att få se det stavat med två j.

meteorolog   Anledningen att detta väderbitna ord tämligen ofta felstavas är, enligt min mening, att det ytterst sällan uttalas som det stavas.
Metrolog, metreolog, meterolog och metereolog är de vanligaste exemplen.

napprapat   Det har en helt annan betydelse än den avsedda.

ochså   2 890 träffar hos Google. Så många trodde jag inte det skulle bli.

Men många tror uppenbarligen att det skrivs med ch eftersom att "och" gör det.

(När jag sökte "orginal", "interjuv" och "ochså" i Språkbanken, Göteborgs universitet, och kollade frekvenstabellen blev det inte så många träffar. Det förklaras väl av att böcker och press korrekturläses innan det går i tryck.)

Olefeldt   Mest felstavade ordet är mitt namn, Olefeldt. Det kan jag intyga. Odefelt, Olle Filt, Oleselt, Ohlefeldt, Olefeld,Uhlefelt och Oljefält är bara några exempel.

orginal   Måhända är förslaget inte helt originellt, men jag tror att stavningen "orginal" är vanligare än originalet.

Orginal   (ORIGINAL)
Även yrkesgruppen originalare (som producerar t.ex. annons- och trycksaksoriginal) använder det felaktiga ORGINAL.

original   Hur mycket av ett original man än vill bli så är det fel att stava ordet original som orginal på sin hemsida. Vid en sökning på orginal på http://www.altavista.com, valt språket swedish, så hittades 2128. Mer än så har jag inte hittat nåt ord som har, iaf inte i absoluta tal (jag kommer att skicka in en som har procentuellt mest felstavningar.

presenning   Påstås vara det ord som har flest felaktiga stavningsvarianter. Jag minns en tidningsannons för 20-30 år sedan där en presenningtillverkare(?) [eller heter det presenningstillverkare] listade ett 50-tal felaktig stavningar, alltifrån brässning till prezzäning.

programering   Många programmerare behärskar ett flertal datorspråk flytande, men kan inte stava till sitt eget yrke. Under mina tre år på KTH tror jag inte en enda föreläsare lyckats trycka in det där andra m:et i programmering.

programmera   Man kunde tro att de som arbetar som programmerare skulle klara ut stavningen, men de skriver ofta "programera" precis som andra. Kanske är det för att det skall vara konsekvent, det heter ju "komentar" och "komite". Det vet ju vem som helst!

Mvh /Oberst Hulmbug :-)

situationstecken   I vilken situation är det tänkt att man skall använda sig av dessa ?

Storbritannien   stavas lika "gärna"
Storbrittanien,
Storbrittannien eller
Storbritanien

Storbrittanien   På Yahoo hittar man 2040 robotträffar på Storbrittanien. På Google finns ungefär 3510.

Här några exempel: Rudyard Kipling från Storbrittanien fick Nobelpriset 1907. Storbrittanien ockuperar kinesiska kuststäder och intar Hongkong 1842. Bucks Fizz från Storbrittanien vann Eurovision Song Context 1981 med låten Making Your Mind Up. Centrala Studievägled-ningens arbetsmarkanadsguide vid Linköpings Universitet skriver också fel. Ännu värre är att Brittiska Ambassadens visum-enhet gör samma sak. För att inte tala om hur ofta SVT m.fl. kanaler stavar fel i sina nyhetssändningar.

Landet heter Storbritannien. Ingenting annat.

successivt   Alla vet att det här är ett svårt ord. Man koncentrerar sig hårt, och blir jättenöjd med att man klarat av de två c:na i rad, så sen slappnar man av och missar att det ska vara två s också.

tvugna   Jag ser det i alla möjliga sammanhang. Vi lärare är nog yrkesskadade och är "tvugna" att se alla fel, även utanför skolan.

webredaktör   Många inser att det är en fördel att använda en svensk motsvarighet till "webmaster", men tänker inte på att anamma svensk uttals/stavningsprincip: webb(redaktör) med två b.

Eftersom webben är framtidens medium, bör vi stava rätt.

vesäntligt   Jag tycker ordet ser så roligt ut. Ordet stavas väldigt ofta så, eftersom det är så man uttalar det. Det finns knappt någon som uttalar ordet som det skall stavas

vilkor   Amärkningsvärd felstavning så tillvida som (199?) en göteborgsk ekobrottsling åkte fast på grund av att han hade tappat bort ett av de två L-en

vvv (www)   Hur ofta säger någon "dubbelve dubbelve dubbelve" när dom ska säga en webadress..? Inte ofta. Man säger "ve ve ve" istället, det är ju enklare så. Det är iochförsig inte en felstavning, men det är nog en av de vanligare felsägningarna nuförtiden.

välkommna   Detta måste vara den vanligaste felstavningen. Till och med Lunds universitet har skickat ut en glättig broschyr inför höstterminen 1997 där alla nya studenter hälsades VÄLKOMMNA!

väll   Ett ord som med raketfart... nej, glöm det inga floskler, jag försöker igen.
*host*

Inget annat ord jag kan komma på kan ens komma i närheten av att på kort tid börja felskrivas så kapitalt. En sökning på enbart svenska sidor på altavista ger (i skrivande ögonblick) 2224 träffar.

yoghurt   Det verkar som om många tänker att något konstigt var det med det här ordet, det är bäst att stoppa in lite extra bokstäver någonstans. Yougert är en variant, det finns många

ytterliggare   Denna felstavning förekommer
väldigt (för) ofta. Förr, på dragsoffornas tid, då var det alltid någon som fick ligga ytterst, men det är inte vad man avser när man skriver.
Lustigt också att innerligare vs. ytterligare inte är varandras motsatser utan två vitt skilda företeelser.

ytterliggare   Jag har sett det några gånger, men till min häpnad fanns det 7 880 gånger på Google och 11 823 på Evreka!

åtminstonDe   Uttalas och stavas fel av personer av alla sorter. Själv stavar jag aldrig fel på åtminstone då min lärare på mellanstadiet stack mig med en nål varje gång jag gjorde fel på just det ordet...

äppelskrott   Sökning på google ger:
141 träffar för "äppelskrutt"
9 träffar för "äppleskrutt"
1 träff för "äppleskrott"

och bara 11 träffar för det rättstavade "äppelskrott".

I över 93% av fallen är ordet alltså felstavat.

 

Tack till alla som deltagit i vår lilla tävling (som dock inte blev så liten, vi fick in nästan 400 tävlingsbidrag). En lista med alla föreslagna ord finns här.

Orden, och framför allt motiveringarna, bedömdes av en jury som bestod av några vana skribenter (och därmed rutinerade felstavare): Rolf Sävström (Excosoft), Martin Agfors (martin.agfors.com), Mona Wiman (Norstedts Ordbok) samt Avigmastern själv. Juryns beslut kan inte överklagas.

Läs också ett exempel på att det kan vara bra att stava rätt.

Avigsidans hemsida

Innehållsförteckning

Tipsa en vän