Avigsidans hemsida

Innehållsförteckning

Tipsa en vän

Lainio Vildmark
Fiske, annorlunda konferenser och naturupplevelser året runt i norra Europas största vildmark.

 

Ur kokböcker

Här är några utdrag ur kokböcker vars stora värde kanske inte ligger i själva recepten, utan mer i framförandet. Hit förpassas också texter som återfinns på matförpackningar, restaurangmenyer m.m.


Här är en helt fantastisk meny från Mallorca. Det är min flickvän som själv plockat med sig den från en restaurang på Mallis för många år sen.

Se menyn

/Ciao

Svensk (?) text på finskt korvpaket:

Syskonkorv i naturtarm
17 % fett
Korvarna passar som fyllning i soppan och sås
Bruksanvisning:
Produkten är i ätbar naturtarm och okokt. Den gå med på soppan och såsen. Du kan klippa korvarna så longa du vill och om du inte vill koka korvar i tarm, du kan sprudla dem bort från tarmen.
Obs! Produkten måste stekt innan servering.
Hädanefter aktar jag mig noga för att vara sprudlande i något som helst sammanhang. Fram för morotssoppa!

Fru Flopper

Hej!
Dessa märkliga recept hittade jag i den greklandsproducerade kokboken "Indjudan till det grekiska bordet".

FÖROD

I denna bok får ni hitta sätten atta laga äkta grekiska mat och bakelser, skrivna enkelt och lätt att uppfatta, så att ni får ha bästa resultaten, när ni lagarmat enligt dessa sätt.
I denna bok ska ni hitta recept representativa för alla grekiska områden, därför att författarinnan, innan hon bestämde att skriva vad hon visste, besökte, lagade dessa mat och gav glädjen och gastronomiska njutningen till många av sin vänner och bekanta.
Det betyder förstås inte att en kvinna, som ska bestäma att laga mat enligt hennes instruktioner, ska inte få initiativet att sätta mer, mindre eller inte als salt, peppar, olja, ättika enligt smaken och företräden av sin familj eller gäster.

...

KOKADE SNIGLAR
Sniglarna, man kan köpa i en affär, är torka och "bedövade" d.v.s. de är färdiga till kokning (*) Sen med en kniv eller någonting likadant rensar ni dem genom mynningen av skalet och sticker dem för att se, om de lever, d.v.s. de rör sig.

...

STEKTA SNIGLAR
Ni tvättar dem ordentligt och lämnar dem 15 minuter att sila sig. Sedan, ni tar en och en lägger in i skalets hål lite salt. De sha ta ut ur sig några gula vätskor. Ni värmer upp oljan och tar en och en snigel och sätter i stekpannan. Hålet ser mot ned.

...

BULLAR MED HJÄRNA
Fyllning:
12 degblad
4 soppskedar smält smör till bladen
1/2 tekopp mald ost
1 tekopp kokt och tunnklippad hjärna


Ni lägger hjärnan i vatten i 10 minuter, så att blodet går, och tar av sin membran. Ni silar den, och, när den är kall, klippar dem i små stycken (*) Ni smörjer dem och bakar dem i medelmåttig temperatur.

...

ÄPPLE (SÖTSAK)
Förberedelsentid: 120 minuter


Äpplena måste inte vara för stora och inte för mogna (*) När saften har koagulerat till sirap, tar vi kastrullen av spisen och lämnar sötsaken att bli kall. Vi sätter dem i en glasburk och serverar den kall. Ett äpple till varje person.

...

KORVAR INÄLVOR

2 levrar
1 lunga
2 hjärtan
2 mjältar
Testiklar
Tarmar


(*) Ni lägger salt, peppar och oregano på dem och sätter dem på ett stekspett (Ett stort metalliskt stekspett)"

...

RAGU PÅ KYCKLING
1 kyckling inte för stor
1/2 tekopp vin
Salt, peppar och så mycket vatten som det behövs


RAGU PÅ TUNGA

Ni gnider tungan med en kniv ordentligt, tvättar den med mycket vatten och kokar den i vatten med salt i 15 minuter. Ni silar den och behåller vattnet inte.

...

BLANDAD KOMPOTT

Ni klippar pärona och äpplena i små kubiska stycken och sätter dem i vatten med citron.

...

KÖTT

Det finns många sorter av kött: biff, fläsk, jaktbyte, höns. Man lagar dem på olika sätt: ma kokar dem, lagar dem med olja, grillar eller rostar eller steker dem.
När ni köper kött, måste ni vara försiktiga att det inte har:

a. Det inte känns tjockt (när ni rör det).
b. Det inte har en gulgrå färg.
c. Det inte häller vätskor.


Ragu bryner man inte mycket inte heller i hög temperatur, därför att de bränner sig.
I kokt kött, vad som smakar godast, är i sin buljong. Grillat kött måste besprutas med olja och citron sås.

...

"JULSMÖRKAKOR MED MANDLAR (KAKOR)

Ingredienser: 2 tekoppar färskt smör (*) 1 tekopp blommvatten"

Samtliga bakverk ska f.ö. innehålla ammoniak istället för bakpulver.
I flera av recepten förslås även "en tekopp vad Ni önskar".

E. Humperdinck

Recept på förpackning:
Här följer ett helt underbart recept som ni måste få ta del av. Jag hittade det på ett nudel-paket för länge sedan.

Ny Bruksanvisning
(för 2 personer)

Låta emellertid nudlar koka under 10-12 minuter i kokande vatten, skölja de bra med kall vatten och låta de drypa av. Ge en snidad lök med någon olja eller margarin i en kastrull och bifoga kött (skinka, fläsk, kyckling eller malet kött). Steka alla ingredienser med de svällade kryddor och grönsåker och bifoga nudlar, vilket utdunsade emellertid och låta steka igen hela rätt under kort tid och omröra ständigt.

Servera efter Vår smak met ägg eller omelett snidad till strimmor. Krydda eftersom med Sambal och/eller soya sås.

Ingredienser: Nudlar ur vetemjöl, torkade lökar, purjolök, vitkål, lökpulver, kryddor, monosodium, glutamat, salt, selleri, malad spanska peppar, soja-sås.

Lycka till med matlagningen!

Peter

Bo Berndt från Ängelholm har försett oss med några verkliga godbitar från något som han kallar "den ultimata kokboken för noviser i köket".
Bokens titel är "Den fullständiga steg för steg köksskolan".

"Värt att notera förrän du startar"

"Appropå redskap:"

"Grillpanna: För att uppnå bästa resultat när mat med hög fetthalt grillas, som bacon, bör man se till att pannan man använder har ett galler med räfflor eller hål som låter fettet droppa ner i en lägre panna."

"Melonjärn: Detta praktiska redskap finns i många olika storlekar. Det som är mestmångsidigt är det med en diameter på 2,5 cm."

"En kraftig tillslutande matlagringsväska av plast: Vid spritsning bör man välja en väska som är lätt att tillsluta och vanligen används för nedfrysning. Detta slags väskas extra vikt underlättar uppgiften."

"Gräddning: De bästa kakplåtarna är de som inte har några skillnad på sidorna eller de med upp till två kortsidor. De låter värmen cirkulera fritt under gräddningen och befordrar ett jämnt brynande.

"För att uppnå jämn gräddning och bryning placeras bara en plåt i gången i mitten av ugnen. Om kakorna bryns ojämnt bör man rotera bakplåten framifrån och bakåt vid halva gräddningstiden."

Några axplock ur recepten:

"Smörj in en 2 l gryta eller bakform med 1 matsked smör. Blanda det bruna sockret, kanelen och muskoten i en liten skål.
Lägg 1/3 av potatisskivorna i den beredda grytan. Strö på salt.
Slå ut hälften av sockerblandningen över potatisen och lägg i 1 matsked smör."
(Enkelt eller hur?)

"3. Droppa dryga teskedar deg på 5 cm avstånd (för små kakor) eller dryga matskedar deg på 7,5 cm avstånd (för större kakor) på beredda kakplåtar."

"6. Lagra dem tätt intäckta i rumstemperatur. Dessa kakor bör inte gärna frysas."

"2. För att separera äggvitor från gulor slås ägget i mitten mot en hård yta, som sidan av en skål. Medan man håller skalhalvorna i vardera handen förflyttar man försiktigt gulan fram och tillbaka mellan de 2 halvorna. Låt vitan droppa ner mellan halvorna i en skål. När all vita har droppat i skålen läggs gulan i en annan skål. Förflytta vitan till en annan skål. Upprepa detta med de återstående 4 äggen.
3. Lagra 1 äggula täckt av vatten i en lufttät behållare för annan användning. Kyl den i upp till 3 dagar"

"2. Smält den kolasmakande chipsen i en liten, tung kastrull på låg värme och rör hela tiden om; lägg undan den."

"5. Skala löken; skär den i halvor genom roten. Lägg den med snittytan nedåt på skärbrädet. Håll kniven horisontellt för att grovhacka löken. Skär parallellt med underlaget, nästan till rotändan. Sedan skärs den vertikalt i längdriktningen och sedan tvärs över till rötändan. (desto närmare man skär desto finare hackad blir löken.) Lägg den hackade löken i skålen; lägg undan den."

"6. Tillägg den undantagna pikantsåsblandningen; blanda väl."

"3. Banka ut kycklingbrösten till 0,6 mm tjocklek. Lägg åt sidan. (Notera: ett helt bröst består av två halva bröst. Recept i denna bok som kräver ett helt bröst avser båda brösthalvor.)"

Jag köpte kokboken för att den är totalt sanslös. Har ännu inte hittat ett enda recept som går att tillaga.
Mvh Bo Berndt, Ängelholm

Vill du få påminnelse när Avigsidan uppdateras?
Gå med i Avigmasterns mailinglista

Gillar du Avigsidan? Tipsa en vän!

Har du fler exempel? Skicka dem till Avigsidan

Avigsidans hemsida

Innehållsförteckning

Tipsa en vän